//Wolfsmeisje komt tot leven in spectaculair muziektheater ‘De Wilde Deerne’

Wolfsmeisje komt tot leven in spectaculair muziektheater ‘De Wilde Deerne’

Het is zomer van het jaar 1717. Er heerst onrust rond het landgoed Kranenburg, net buiten de stad Zwolle in Overijssel. Uit bijenkorven wordt honing gestolen. Een boerin merkt dat een van haar koeien in de wei ’s morgens al leeg gemolken is. Uit de moestuinen van de omliggende hoeves verdwijnen groenten. Mensen uit de omgeving vertellen dat ze in de uitgestrekte bossen en velden rondom Kranenburg geregeld een vreemd wezen zien rondlopen. ‘Het’ houdt zich schuil in het kreupelhout en lijkt ongrijpbaar. Men noemt haar ‘de wilde deerne’.

Ooit was ze wereldnieuws. Anna Maria Jennaert wordt als baby ontvoerd uit Antwerpen en weet ruim 17 jaar moederziel alleen te overleven in de bossen van Zwolle (Overijssel).
Ze houdt zichzelf in leven met het eten van kruiden en planten uit de natuur. Spreken kon ze niet en toen ze gevangen werd genomen twijfelde men zelfs of ‘het wezen’ wel een mens was. Het wolfskind werd opgevangen in de stad Zwolle waar een weduwe als een pleegmoeder liefdevol voor haar zorgde. Het nieuws van de vondst van het wolfsmeisje werd opgepikt door een koopman uit Antwerpen. Hij maakt door de uiterlijk beschreven kenmerken van het meisje – een litteken boven haar oog en twee vergroeide tenen – de verbinding met het verhaal van het ontvoerde meisje van destijds. Uiteindelijk is het wolfsmeisje herenigd met haar biologische moeder uit België.

‘Noaberschap’
Boudewijn Koops en Ilona Kevelham, beide eigenaar en producent van De Zwolse Stadsproductie, nemen het initiatief dit opzienbarende 300 jaar oude waargebeurde verhaal om te zetten naar de familievoorstelling ‘De Wilde Deerne’. Door de thema’s waar deze zonderlinge jonge vrouw mee te maken had te plaatsen in de huidige tijd, krijgt de voorstelling een moderne vertelling. Want stel dat je niet kunt spreken, dat je met gebaren communiceert en dat je helemaal afhankelijk bent van de bereidwilligheid van anderen. Tel je dan nog wel mee in de tijd waar alles draait om social media en communicatie? Hoe kijken we naar elkaar bij een nieuwe ontmoeting? Staan we nog open voor elkaar en durven we elkaar te helpen? Het ‘Noaberschap’ staat centraal in dit muziekspektakel dat tot stand komt door de inzet van vele talenten uit de stad Zwolle en honderden vrijwilligers.

Muziektheaterspektakel
De productie wordt gemaakt in samenwerking met o.a. Theater Gnaffel, De Jonge Honden, Theater de Makkers, TEN Producties en historicus Wim Coster, met muziek van Dries Bijlsma en Rob Peters. Fotografie: Erik Franssen. De regie is in handen van Ko van den Bosch, o.a. bekend als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zijn werk kenmerkt zich door een rauw-realistische en humoristisch absurdistische stijl van theater maken. “Dit absurd-poëtisch sprookje gaat over de angst voor het onbekende en de schoonheid van nieuwsgierigheid. Over het belang van een open blik en verbeelding.” – Ko van den Bosch –

Het muziektheaterspektakel ‘De Wilde Deerne’ speelt van 11 mei t/m 3 juni op locatie in Zwolle.

www.dewildedeerne.nl

2018-02-11T10:56:39+01:00