//Wanneer Koper tot Kunst wordt…Markante objecten van Lara Vos

Wanneer Koper tot Kunst wordt…Markante objecten van Lara Vos

 

Wie haar kunstwerken ziet, blijft onbewust even stilstaan. Je blik wordt aangetrokken door een opvallend beeld, waarbij het materiaal koper tot in detail gevangen is in een markant kunstwerk. Werken van de Hengelose kunstenaar Lara Vos zijn herkenbaar. Elk object is intrigerend, enigszins uitdagend en in vorm zowel stoer als elegant.

Zover bekend is Lara Vos de enig beeldend kunstenaar in het oosten van het land die zo expliciet met koper werkt. Haar bijzondere werkwijze en de precisie in detail zijn haar signatuur; elk van haar kenmerkende objecten ademt het resultaat van een afwisselend proces tussen creativiteit en ambacht. Haar atelier in Hengelo staat dan ook vol gereedschap, tangen en scharen. “Ontwerpen is bij mij het zoeken naar vormen. Stukje voor stukje bouw ik aan een object. Naast het snijden en lassen van koperplaat maak ik ontelbare gaatjes in de vormen. Daarna assembleer ik de kopervormen door ze aan elkaar te naaien met dun koperdraad”.

 

Texas

Hoewel Lara Vos ooit een deel van haar opleiding aan de Design Academie in Eindhoven doorliep, volgde later de Midwest State University in Texas. Aan het Fine Art Departement  aldaar slaagde ze cum laude. “Ik wilde altijd ruimtelijk werken. Met metaal als basis. In die tijd struinde ik ook langs werven op zoek naar materiaal. Later ontdekte ik het koper… en ja dat was het voor mij helemaal! Zachter materiaal, kleurrijk en goed te bewerken”. Hoewel ze tegenwoordig ook wel zink ter hand neemt, staan de ‘koperen beestenkoppen’ (zoals ze het ook wel omschrijft) symbool voor haar werk. “Ja in die zin zijn de vier jaren in Texas wel degelijk van invloed geweest op mijn werk”.

Voor haar werken is het thema mannelijk-vrouwelijk het uitgangspunt. Een voortdurende creatieve zoektocht. “Ik wil iets realiseren, creëren wat gedurende het proces tot stand komt. Een wisselwerking van creatief zijn maar ook van noeste arbeid, het ambacht. Dat vind ik geweldig en tegelijk geeft dat ook een bijzondere vrijheid… in dat opzicht ben ik dankbaar dat ik dit werk elke dag mag doen”. Wie meer wil weten over het werk van Lara Vos, klikt op www.laravos.nl

2017-11-30T16:53:27+01:00