Juweeltjes van Glas

//Juweeltjes van Glas

Juweeltjes van Glas

Bij de naam Nicolas denk je al snel aan de Sint-Pancratiusbasiliek in Tubbergen. Hier bevinden zich 35 glas-in-lood ramen van vijf opeenvolgende generaties van de bekende glazeniersfamilie. Mede door de toenmalige organisatie van Glasrijk Tubbergen, het jaarlijkse internationale glasevent daar, vestigde zich Diego Semprun Nicolas eind jaren negentig van de vorige eeuw zélf in het Twentse dorp.

Gebrandschilderde glas-in-lood panelen zijn kenmerkend voor het werk van de kunstenaar. Vakbekwaam en kunstzinnig. In talloze kerken en gebouwen in ons land zijn werken van hem te bewonderen. Maar nu gezeten aan zijn werktafel komen er nieuwe creaties van zijn hand: juweeltjes van glas. ‘In 2016 ben ik voor het eerst glasjuwelen gaan maken, de vermurail juwelen. Vermurail is niet zo bekend maar ik heb het altijd een prachtige manier van glas schilderen gevonden’.

 

Vroeger werd vermurail ook wel als opaline aangeduid, genoemd naar het glas waarop werd geschilderd: opaque mondgeblazen glas en kleuren voorzien van een lichte melkglas kant. Diego verhaalt. ’Begin jaren dertig van de vorige eeuw had mijn grootvader Joep Nicolas  octrooi voor een vernieuwende techniek. Later maakte hij ook grote vermurail werken zoals voor de Sint-Agneskerk in Amsterdam en voor de eetzaal van de S.S. “Nieuw Amsterdam”, het vlaggenschip van de Holland-Amerika lijn.’

Door omstandigheden verhuisde Joep Nicolas in 1939 naar de V.S. maar onderwijl verliep ook zijn octrooi. En toen na de oorlog menig kunstenaar de specifieke techniek overnam, ging Joep dit zélf niet meer gebruiken.

 

Dia de Meurtos

Voor zijn bijzondere kunstwerkjes van glas heeft Diego het nodige onderzoek gedaan. Zo werden tijdgenoten, assistenten en vrienden van Joep bezocht of geraadpleegd. Dit leverde   nieuwe inzichten. Mede daardoor ging hij zijn schildertechniek voor miniatuur – ik benader het brandschilderen altijd als pure schilderkunst! – verder ontwikkelen.

Er ontstonden unieke handgeschilderde broches van glas. Inmiddels zijn er al verschillende uitvoeringen geproduceerd. En soms met een opvallend thema. Zo liet Diego zich inspireren door ‘El Dia de Meurtos’ en creëerde broches met een doodshoofd. ‘El Dia de Meurtos’ is het Mexicaanse Allerheiligen en Allerzielen, wanneer de zielen van de overledenen even terugkeren op aarde. Ieder jaar is ‘Dag van de Doden’ in Mexico zowel een groots feest als een herdenkingsdag.

Broches met een doodshoofd, dat lijkt macaber. Maar voor deze ‘juweeltjes van glas’ is veel belangstelling. En niet uitsluitend vanuit ons land. Net als andere creaties (zoals zijn afbeeldingen van dieren) worden broches van Diego Semprun Nicolas inmiddels aangeboden in Perigueux, Parijs en New York. Zo beschouwd krijgt het werk van grootvader Joep toch een bijzonder vervolg; opnieuw worden vermurails door een Nicolas geschilderd!

2017-11-21T16:27:37+01:00