//Pride & Glamour over Drag Queens in CODA Apeldoorn

Pride & Glamour over Drag Queens in CODA Apeldoorn

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter?  

De tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour is te zien t/m 1 maart 2020 in CODA Museum in Apeldoorn. De expositie toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt. De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen.

Andy Warhol in CODA Museum
In 1974 kreeg  Andy Warhol de opdracht een grote serie werk te maken over drag queens en transgenders. In nachtclubs in New York werden modellen gevraagd en Warhol legde diverse queens en transgenders in zijn atelier vast met zijn Polaroidcamera. Hij verwerkte de foto’s in 268 schilderijen, 65 tekeningen, collages en een serie van 10 felgekleurde zeefdrukken die, in bruikleen van het Groninger Museum, te zien zijn op de tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour. Zie voor meer informatie www.coda-apeldoorn.nl

2019-12-06T10:21:59+01:00