//Nederduitse Cats-tribute-band surft mee op ‘grijze golf’ die de regio overspoelt

Nederduitse Cats-tribute-band surft mee op ‘grijze golf’ die de regio overspoelt

Cultuurspreiding. Kent u – om dominee Gremdaat te parafraseren – die term nog? Zeker na de kaalslag in de wereld van kunst en cultuur door onze huidige minister van Buitenlandse Zaken lijkt het een relikt uit een ver verleden. Toen vooral sociaal-democraten zich nog sterk maakten voor verheffing van het volk. Overigens waren het in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw bepaald niet alleen de ‘rooien’ die ‘kunst aan het volk’ hoog in het vaandel hadden staan. In 1984, bijvoorbeeld, was een subsidieregeling om structureel kunst in de zorg te stimuleren een van de eerste beleidsdaden van Elco Brinkman (CDA) als minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Doel van die regeling: zo veel mogelijk mensen ongevraagd met kunst in aanraking brengen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis.

Anno nu is, ook in deze regio, de heilzame werking van deze subsidieregeling nog altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld in het nieuwe MST in Enschede en het drastisch vernieuwde Heil der Kranken in Oldenzaal. Nog dieper ‘de provincie’ in – het  platteland van Twente – lijkt nu het Kulturhus de ideale plek om op een laagdrempelige manier mensen met kunst in aanraking te brengen. Dat gebeurt in de verschillende dorpen, die over zo’n voorziening beschikken, op heel uiteenlopende manieren. Simpelweg, omdat de eigentijdse versie van het aloude dorpshuis op heel verschillende manieren is uitgerust en wordt ‘ingevuld’. Soms zijn er ‘partners’ als bibliotheek of kinderopvang in ondergebracht. Soms zijn er faciliteiten, die niet alleen uitvoeringen van de lokale toneelvereniging mogelijk maken, maar ook min of meer professionele muziek- of theatervoorstellingen ‘van buiten’. En dan zijn er ook nog diverse Kulturhussen met een florerend Filmhuis. Wat alle dorpshuizen 2.0 gemeen hebben, is de intentie een podium én ontmoetingsplek te zijn voor de hele dorpsgemeenschap.

Tribute-band

Dat die formule prima werkt, bleek onlangs in Noord-Deurningen. Daar trad een tribute-band van de legendarische Volendamse formatie The Cats op in kulturhus De Mare. Preciezer gezegd in de aanpalende sportzaal, want de toeloop was zo groot, dat de liefhebbers van de ooit internationaal vermaarde palingsound niet in het zaaltje van het Kulturhus pasten. Maar liefst 500 bezoekers zorgden op zaterdagavond voor een stijf uitverkocht huis. Voldoende reden voor de band ‘The Cats in the House’ – die pas ruim een half jaar geleden bij wijze van eenmalig geintje ontstond – om het op zondagmiddag nog eens dunnetjes over te doen. Ging het op zaterdagavond nog om een sta-concert, voor de matinee werden voor de kennelijk verwachte net nog iets oudere jongeren lange rijen tafels neergezet. Een opstelling, die onmiddellijk associaties opriep met de sfeer tijdens  de in deze contreien razend populaire galazittingen met buuts en ander kolderiek muzikaal vertier van de carnavalsverenigingen. De zaal ging al om twee uur open en vulde zich al snel  met rond  de 250 bezoekers, die opnieuw voor een uitverkocht huis zorgden. Een flink aantal obers liep zich vervolgens met volle dienbladen met vooral alcoholische versnaperingen in het zweet tussen de lange tafels. Glazen bleven niet lang leeg. Waarmee eens te meer werd aangetoond, dat mensen in deze contreien wel degelijk te porren zijn voor cultuur, maar dat je er wel iets bij moet kunnen drinken.

Reïncarnatie

Toen rond half vier (!) de band het podium betrad zat de stemming er al goed in. Alle hits van The Cats werden uitbundig meegezongen en er werd zelf gedanst voor het podium. En dat had bepaald niet alleen te maken met de ruime ‘indrinktijd’, want  de gelegenheidsband, bestaande uit een mix van enthousiaste amateurs en doorgewinterde beroepsmuzikanten, bleek zich de uit duizenden herkenbare sound van de tientallen hits van de originele Cats in relatief korte tijd heel knap eigen te hebben gemaakt. Wie even de ogen sloot, zou zweren dat er een reïncarnatie van zanger Piet Veerman op het podium stond in Noord-Deurningen. In muzikaal opzicht staat deze tribute-band (de derde alweer van de The Cats in ons land) als een huis. Dusdanig, dat dit project inmiddels de ‘zegen’ uit Volendam ten deel viel. Het lijkt er intussen op, dat deze Cats-tribute-band de tijdgeest goed heeft aangevoeld, door zich juist op dit moment te manifesteren. ‘The Cats in the House’  kan zich namelijk moeiteloos laten meevoeren op de ‘grijze golf’ van grote muzikale namen van weleer (Albert Hammond, Kim Wilde, Madness, Paul Young) die nu deze regio overspoelt. Voor de Cats-tribute-band, die drie Duitse muzikanten in de gelederen heeft, lonkt daarbij ook nog eens het Duitse achterland.

 

2017-11-27T15:16:01+01:00