//Muziek op cassettebandje is weer populair

Muziek op cassettebandje is weer populair

Wie heeft er nog cassettebandjes. Of een cassetterecorder? Ooit werden de eerste cassettebandjes in Nederland ontwikkeld (1963). Een revolutionaire uitvinding van Philips waardoor je ‘eigen muziek kon meenemen’ en op elke plek kon beluisteren. Zoals onderweg, in de auto. Datzelfde Philips had overigens al eerder (1959) een kleine platenspeler voor in de auto bedacht! Maar plaatjes draaien in de auto was nou niet erg veilig…

Nadat de CD jarenlang de muziekmarkt heeft gedomineerd, kwamen de streamingdiensten. Maar tegenwoordig worden ook weer volop cassettebandjes geproduceerd in het Gelderse Lochem. De Bandjesfabriek is als enige producent in de Benelux actief. Weliswaar voor een nichemarkt maar wel met een groeiende belangstelling. ’We krijgen steeds meer aanvragen. Niet alleen van thuisgebruikers maar ook van studio’s en muziekbandjes. En niet alleen door nostalgie. Want de huidige digitale muziek wordt ook wel als klinisch ervaren. Daarbij is het cassettebandje een zeer laagdrempelig medium met een authentiek geluid. En dat spreekt menigeen aan,’ zo vertelt Thomas Baur van de Bandjesfabriek. Zo hebben artiesten als Tim Knol en Danny Vera ook hun muziek op bandjes van de Bandjesfabriek uitgebracht.  

Behalve in ons land gaan de nodige cassettebandjes ook naar het buitenland. Baur hierover: ‘Zo’n 50% betreft de export. Zo hebben we bijvoorbeeld veel klanten in België. Maar ook vanuit de V.S. is weer een groeiende vraag naar cassettebandjes.’ Wie interesse in de mogelijkheden heeft of zelf een bandje wil uitbrengen, kijk dan op www.debandjesfabriek.nl voor meer informatie.

2019-09-19T13:50:28+02:00