//Expositie ‘Verleiden met een glimlach..’ met authentieke reclame-ideeën van tekenaar Jo Spier

Expositie ‘Verleiden met een glimlach..’ met authentieke reclame-ideeën van tekenaar Jo Spier

In het Stedelijk Museum in Zutphen is een bijzondere expositie met het werk van tekenaar Jo Spier te zien. De tentoonstelling Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame’ is geheel gewijd aan het reclamewerk van Jo Spier (Zutphen 1900-1978).

Tekenend journalist

Jo Spier noemde zichzelf wel een tekenend journalist. Maar naast een begenadigd politiek tekenaar en illustrator was hij bij uitstek iemand die de reclame-ideeën van bedrijven in beeld kon brengen. De enorme hoeveelheid aan reclame-uitingen overtreft waarschijnlijk al Spiers tekenwerk voor kranten en tijdschriften. Onder zijn opdrachtgevers waren mondiale bedrijven als Shell, Esso, Mobil Oil en Ford. Maar ook in Nederland wist men hem te vinden: Heineken, KLM, NS, PTT en Amstel Bier adverteerden jarenlang met getekende reclameboodschappen van Jo Spier. Tegelijkertijd gaan de reclametekeningen van Spier veel verder dan een plaatje met een tekst. Zijn vermogen om op een beeldende wijze typografie in te zetten is ongeëvenaard. 

De tentoonstelling Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame is in het Stedelijk Museum te zien tot  9 februari 2020. De expositie is bovendien aangevuld met reclamewerk van tijdgenoten én hedendaagse tekenaars als Ies Spreekmeester en Eppo Doeve. Ook laten hedendaagse tekenaars als Joep Bertrams, Ien van Laanen, Nanne Meulendijks zien hoe zij omgaan met commerciële en maatschappelijke thema’s. 

De tentoonstelling Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame is in het Stedelijk Museum te zien tot  9 februari 2020. De expositie is bovendien aangevuld met reclamewerk van tijdgenoten én hedendaagse tekenaars als Ies Spreekmeester en Eppo Doeve. Ook laten hedendaagse tekenaars als Joep Bertrams, Ien van Laanen, Nanne Meulendijks zien hoe zij omgaan met commerciële en maatschappelijke thema’s. Foto’s werken van Jo Spier op www.museazutphen.nl  Zie hier ook voor meer informatie.

2019-12-10T09:34:19+01:00