//Bijzondere kunstobjecten voor in het landschap

Bijzondere kunstobjecten voor in het landschap

Voor menigeen zijn het stukken of repen van staal, overgebleven vanuit renovatiewerkzaamheden. Of men ziet het als afval bij het slopen van een gebouw. Maar voor Hennie Nijhuis kan dit restmateriaal juist aanleiding zijn om er iets nieuws van te maken. Voor hergebruik. Voor het maken van nieuwe objecten. Want voor zijn creaties is restmateriaal juist de inspiratiebron voor zijn bijzondere stalen kunstobjecten!

“Als ik iets tegenkom, meestal bij toeval en het liefst van staal, dan heb ik al snel een idee in mijn hoofd. Hoe ga ik het maken? Hoeveel restmateriaal is te gebruiken. Hoe groot kan het object worden… en nee ik maak vooraf geen ontwerp, geen tekeningen. Het idee zit in mijn hoofd en dat werk ik verder in de werkplaats uit.” Kunstenaar Nijhuis vertelt gedetailleerd hoe hij te werk gaat. Een creatieve ambachtsman pur sang. Kwalitatief en zorgvuldig in zijn afwerking. Met als eindresultaat een bijzonder kunstobject uit staal.

 

Stalen boom van 6 meter

Hennie Nijhuis is geboren en getogen in Twente. Een liefhebber van ruimte en de groene elementen in deze grensstreek. “Nog iedere dag kan ik genieten van weidse uitzichten in het Twentse landschap. Die natuurlijke ruimte voelt als een zekere vrijheid, doet groots aan. Bij voorkeur maak ik zelf ook grote objecten, veelal figuratieve kunst. Bedoeld om als object in het landschap of in een park op te nemen.” Intussen heeft hij al zo’n 40 unieke stalen producten gemaakt. Kleine maar vooral ook grotere objecten. Zoals sierlijke bloembladeren, een gestyleerde boom, een torso gevormd uit stalen munten of markante schapen in de wei.

Her en der heeft een stalen kunstobject van zijn hand inderdaad een plek in het landschap gekregen. Blijft er dan nog een wens voor een stalen kunstobject ? Nijhuis reageert bescheiden, maar met enthousiasme. “Ja toch wel. Ik loop al enige tijd met het idee om een stalen boom van pakweg 6 meter hoog te maken. Misschien wel als een wensboom of een markante herkenning in het landschap. Maar dan hebben we eerst nog een flinke hoeveelheid staal en restmateriaal nodig voordat ik aan de slag kan!”

 

2020-02-22T12:11:39+01:00