//Bijzondere expositie uit de modewereld

Bijzondere expositie uit de modewereld

Met “Yves & Catherine. Une histoire d ‘amour” presenteert Museum No Hero in Delden (Overijssel) een bijzondere expositie over de beroemde designer en mode-icoon Yves Saint Laurent. In 1965 had Saint Laurent een eerste ontmoeting met Catherine Deneuve. Hij ontwierp de jurk voor de Franse actrice die ze zou dragen bij een bezoek aan de koningin van Engeland. Dit was ook de start van een bijzondere band tussen de designer en de actrice. “Yves & Catherine. Une histoire d ‘amour”, met twintig ensembles uit de collectie van No Hero (aangekocht op een veiling van de privégarderobe van Deneuve) vertelt het verhaal tussen de ontwerper en de filmster door de jaren heen. De eigen collectie is voor deze expositie aangevuld met een aantal top-bruiklenen uit andere musea zoals de beroemde Mondriaan-jurk uit het Rijksmuseum Amsterdam. In het No Hero museum is deze bijzondere expositieYves & Catherine. Une histoire d ‘amour” tot 5 januari 2020 te zien. 

Twee steden, twee musea Yves Saint Laurent  

Al op 21-jarige leeftijd stond Yves Saint Laurent aan het hoofd van modehuis Dior. Drie jaar later werd zijn eigen merk Yves Saint Laurent (YSL) gelanceerd! Deze drie letters zijn een begrip geworden in de mondiale modewereld. Over het werk van Yves Saint Laurent (in 2008 overleden) zijn zelfs twee musea ingericht. In 2017 werd in Parijs het Yves Saint Laurent Museum geopend aan de Avenue Marceau 5, het mythische adres van het couturehuis. In dit herenhuis werkte de ontwerper bijna 30 jaar lang (1974 – 2002) aan zijn collecties. Hier treft men het originele atelier van Saint Laurent en tal van topstukken.

Eveneens in het Noord-Afrikaanse Marrakech, waar Saint Laurent vaak verbleef, werd een museum over zijn werken geopend. Hier zijn de getoonde ontwerpen (zo’n duizend items uit zijn collecties) meer geïnspireerd op de Marokkaanse stad en cultuur.  (foto Nicolas Mathéus) 

De expositie “Yves & Catherine. Une histoire d ‘amour” in het museum No Hero in Delden duurt nog tot 5 januari 2020. Voor meer informatie, kijk ook op www.museumnohero.nl

2019-10-13T22:05:09+02:00