//Amanda Dake transformeert etalagepoppen in kunstobjecten

Amanda Dake transformeert etalagepoppen in kunstobjecten

Op het eerste gezicht denk je dat we in het magazijn van een grote kledingwinkel zijn beland? Overal staan etalage- en paspoppen en een forse tafel ligt vol met bustes.
Een opvallend en bijzonder tafereel. Maar wie verder rondkijkt, ziet dat er aan verschillende bustes en poppen wordt gewerkt. Want de in Delden woonachtige Amanda Dake geeft etalagepoppen op een bijzondere wijze een tweede leven!
Kunstenaar Amanda Dake tekende al vanaf jongs af aan. Later volgde ze, op eigen verzoek, ook schilder- en tekenlessen. “Eigenlijk is dat het liefste wat ik doe. Al vanaf de lagere school. Onlangs vond ik bij het opruimen van een kamer nog oude tekeningen. Kleurrijk werk en met gevoel voor detail. Riep toch een soort van uitgestelde trots op. Ik was toen pas tien jaar hè…”, vertelt ze enigszins lacherig.
De bijzondere collectie poppen van Amanda Dake is eigenlijk bij toeval ontstaan. Haar idee ontstond toen ze een ‘verloren pop’ in een lege etalage zag staan. Vanaf dat moment raakte Dake enthousiast over nieuwe, creatieve mogelijkheden. Inmiddels verlaten regelmatig fraai geschilderde etalagepoppen haar werkruimte. Stuk voor stuk authentieke objecten, vaak met een eigen verhaal.
Personificatie
”Weet je, eigenlijk inspireert me elk model. Of het nu een buste betreft of een complete etalagepop, steeds geeft het me energie.” Hoewel ze voortdurend op zoek is naar nieuwe modellen, kijkt ze als kunstenaar kritisch naar elk object. “Het klinkt misschien vreemd maar creatief beschouwd moet me een model aanspreken. In feite is het een nieuwe bron van inspiratie. Tijdens mijn werk ontstaat er als het ware een band met zo’n pop model. Sterker nog, als het klaar is geef ik m’n nieuwe poppen zelfs een eigen naam. Een soort van personificatie, als een creatieve handtekening.”
Eyecathers
Niet alleen de kunstenaar zelf is enthousiast over haar werk. Haar objecten worden inmiddels op diverse plekken, zoals een galerie, gepresenteerd. Uit reacties van bezoekers en voorbijgangers blijken de kleurrijke, originele poppen aan te slaan. Menigeen heeft zo’n pop als kunstobject voor thuis aangekocht. En door een extra bewerking zijn een aantal poppen ook geschikt om b.v. in een tuin te plaatsen. (Dit artikel is eerder geplaatst op Vita Cultura) Wie meer wil weten over Amanda Dake en haar authentieke eyecathers, kijk dan eens op www.amandadake.nl

2021-02-02T11:46:34+01:00