//Musical over de ‘textiel’ in Nordhorn met een flinke Nederlandse inbreng

Musical over de ‘textiel’ in Nordhorn met een flinke Nederlandse inbreng

In cultuurcentrum ‘Alte Weberei’ in Nordhorn (vlak over de grens bij Denekamp) wordt wekelijks flink gerepeteerd voor een hernieuwde enscenering van de musical ‘Goodbye Klein-Amerika’. Het muziektheaterspektakel over opkomst en neergang van de textielindustrie in Nordhorn, dat 20 jaar geleden al met veel succes werd uitgevoerd, kent ook nu weer een aanzienlijke Nederlandse inbreng. Zo neemt de Enschedese zanger Mark Stouwdam, net als 20 jaar geleden, de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening. En is de muzikale leiding in handen van Ivo Weijmans uit Losser. Los van deze artistieke Nederlandse inbreng kan ook de musical als zodanig interessant zijn voor een Nederlands publiek, omdat Twente een soortgelijke opkomst en neergang van de ooit toonaangevende textielindustrie kende.

Goodbye Klein-Amerika’

Volgens auteur Thomas Kriegisch, die de oorspronkelijke tekst van het stuk deel actualiseerde, is het verhaal ‘Goodbye Klein-Amerika’ ook voor een Nederlands publiek goed te volgen omdat algemene thema’s als een generatieconflict en globalisering worden aangesneden en ook de onvermijdelijke ‘love story’ niet ontbreekt. Kriegisch: ‘Bovendien kent de musical een sprookjesachtig einde, waarbij een Duitse en een Nederlandse ondernemer gezamenlijk de handen ineen slaan om het hoofd te bieden aan de globalisering.’

Ivo Weijmans

Het verhaal van ‘Goodbye Klein-Amerika’, dat 20 jaar geleden werd opgevoerd ter gelegenheid van de opening van cultuurcentrum Alte Weberei, is grotendeels hetzelfde gebleven, maar wordt in januari volgend jaar door regisseur Nils Hanraets wel in een eigentijdse enscenering op de planken gebracht. In totaal zijn meer dan 40 mensen – professionals en amateurs – betrokken bij de uitvoering van de musical. Daaronder een live-band onder leiding van Ivo Weijmans, die ook de arrangementen schreef, een dansensemble, een koor en solisten. Onder wie dus Mark Stouwdam, die zegt het verhaal van de musical nu veel intenser te beleven en –dus – ook denkt zijn rol beter te kunnen vertolken. Stouwdam: ‘Twintig jaar geleden was het een van m’n eerste grote rollen na mijn studie zang en lichte muziek aan het conservatorium. Ik vond het toen lastig omdat ik niet alleen de liedjes in het Duits moest zingen, maar het stuk ook flinke lappen Duitse tekst kent. Inmiddels heb ik veel meer ervaring en kan ik meer de diepte in met mijn stem en spel omdat ik alle facetten van het verhaal beter begrijp.’ (foto hoofdrolspelers musical met rechtsachter Mark Stouwdam)

De première van de heropvoering van de musical Goodbye Klein-Amerika is op 19 januari 2019 in de Alte Weberei in Nordhorn. Kijk ook op www.alteweberei.deVervolgens zijn er ook nog voorstellingen op 20, 24, 25, 26 en 27 januari, steeds om 20.00 u. Online kunnen kaarten in de voorverkoop worden besteld via: www.gn-ticketshop.de en www.proticket.de.

 

2018-12-03T12:24:06+00:00