//‘Kilo’s verslaving’

‘Kilo’s verslaving’

Beatrice Waanders koestert de gelaagdheid van de natuur, de kunst en het leven. Een bijzondere kennismaking met deze viltkunstenares maakt duidelijk wat de natuur ons te bieden heeft.

Na jarenlang als interieurarchitect gewerkt te hebben, kreeg ze de behoefte om een eigen product te maken. Ze leerde textielontwerpers kennen en raakte geïnspireerd door hun verhalen. Een mix tussen kunst en design heeft haar altijd getrokken en uiteindelijk heeft ze de keuze gemaakt om haar eigen weg in te slaan. Vele cursussen zijn daarbij de revue gepasseerd, zoals weven, zeefdrukken tot aan batikken. Maar het vilten heeft haar hart gestolen. Een verslaving van kilo’s wol die uren achtereen door haar vingers gleden en hebben geleid tot de mooiste betoverende viltwerken wereldwijd.

Puur, pur sang

Vilt maken is één van ’s werelds oudste ambachten en de oudste manier van stof maken. Deze is ontstaan in Centraal-Azië en Noordoost-Azië (Mongolië). De eerste mensen maakten hun tenten, kleden en kleding van vilt. En in sommige gebieden doen nomaden dat nog steeds. Vilt is een niet geweven stof dat wordt gemaakt door losse wolplukken bij elkaar te leggen, nat te maken met heet water en zeep en door wrijvende beweging en persingtechniek tot een vilten stof te creëren. Creatieve ambacht pur sang!

100% aaibare warmte

Dieren dienen voor Beatrice als haar inspiratiebron voor de kunstwerken in huis. De wol die hiervoor wordt gebruikt, komt rechtstreeks van het schaap waaronder diverse Europese schapenrassen zoals de Engelse Wensleydale en Hongaarse Racka maar ook de Nederlandse Drents Heideschaap. Ze combineert deze wol met andere diersoorten zoals angora, mohair en alpaca en ze is uniek in het op vernieuwende wijze combineren van deze van oudsher luxe materialen. Beatrice vertelt dat het voor haar belangrijk is dat ze dichtbij het dier wil blijven en je dus ook geen geverfde wol zult tegenkomen. De kleuren en structuren zullen we altijd in de meest pure vorm aantreffen, zo is ook haar ontwerplabel ‘The Soft World’ ontstaan. We kregen tijdens ons gesprek prachtige voorbeelden te zien van unieke akoestische wall-hangings, vloerkleden en gordijnstoffen die ze samen met haar team heeft gerealiseerd. Zo werd het uiteindelijk een bijzondere ontmoeting met moeder natuur. En wie wordt daar nu niet blij van?

Groet, Ilse Damhuis

binnenhuisarchitect

 

2018-12-22T13:19:41+00:00