//Boerentrots… Vernieuwende verhalen in de Achterhoek

Boerentrots… Vernieuwende verhalen in de Achterhoek

De meeste mensen die wel eens van A.C.W. Staring hebben gehoord, kennen hem als dichter. Het begin van zijn bekendste gedicht klinkt voor velen bekend in de oren: ‘Elk weet, waar ’t Almensch Kerkje staat’. Maar Staring was ook landheer, politicus en landbouwkundige. In de nieuwe tentoonstelling van Museum STAAL in Almen staat de landbouw centraal. Omdat Staring belangrijk was voor de landbouw in de Achterhoek en omdat we trots mogen zijn op de boeren van nu.  Museum STAAL in Almen laat vier Achterhoekse landbouwbedrijven aan het woord om vernieuwende verhalen over de streek te vertellen. De boeren uit Almen hebben in deze tentoonstelling een eigen bijzondere plek in het museum. STAAL laat zien trots te zijn op de boeren.

“Nederlandse boeren behoren tot de meest innovatieve ter wereld en proberen zich voortdurend te vernieuwen om betere kwaliteit te leveren met respect voor natuur, landschap en dier. De dialoog met de samenleving over landbouw en voedsel wordt steeds belangrijker. Daar kunnen we trots op zijn.”  Dr. ir. Louise O. Fresco, wetenschapper, schrijver en bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre, tevens lid comité van aanbeveling STAAL

Over museum STAAL

Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840). STAAL is geen gewoon museum, het is een Staring-ervaring: als bezoeker beleef je de liefde van Staring voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Laat je op een verrassende manier meevoeren naar die tijd. Voel de romantiek, hoor de muziek en luister naar de gedichten en de verhalen. Dompel je onder in de wereld die Staring heet en geniet!

Dichter A.C.W. Staring (1767-1840) studeerde landbouw en bosbouw in Göttingen (Dld.) en bracht zijn kennis in de praktijk op zijn landgoed De Wildenborch. Dat deed hij op een voor die tijd vernieuwende manier, met oog voor de natuur en voor de boeren en landarbeiders.

Museum STAAL  Dorpsstraat 39  7218 AC Almen  3 april t/m 27 oktober 2019  Open: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

www.museumstaal.nl

2019-05-12T13:30:15+00:00